Kórházi fertőzések megelőzése

A rendszer legfőbb célja modern technológia felhasználásával a minőség és az egészségügyi kockázatkezelés javítása a kiemelten fontos területeken.

A kórházi fertőzések okozója valamiféle biológiai hordozó (baktérium, vírus, gomba, spóra és endotoxin), amelyeket a levegőben szálló por szállít, és belélegezve közvetlenül megfertőzi az embert, a por leülepedése által gyakorlatilag minden egyes tárgyat, ezáltal megszüntetve az eszközök műtét közbeni sterilitását vagy a nyílt seb közvetlen fertőzését okozva.

20 évvel korábban az ultra-finom részecskék (2.5-0.001 μmm) jelenléte elhanyagolható volt, mára azonban ezek váltak a légszennyezettség fő okává, az átlagos koncentrációjuk 10 millió részecske a levegő minden egyes literjében.

A tudomány mai állása szerint ez a koncentráció, a szennyező gázokkal és biológiai kórokozókkal együtt, – az élőszervezet számára általában ártalmatlan anyagok – károssá, mérgezővé válhatnak.

Az egészségügyi intézmények/szolgáltatók, mint veszélyes "üzem", környezet minden esetben "kockázatnak" minősülnek, ahol a fertőzések előfordulása jelentős. Mindez hatással van a betegre, a dolgozókra, látogatókra, akiknek immunrendszere nem feltétlen képes ellenállni az efféle biológiai természetű exogén támadásoknak.

A "szennyezett" levegő, mint kiemelt kockázati tényező balesetek, egészségkárosodások alapját képezheti, mely egyrészt egyéni szinten életminőség romlást, másrészt intézményi szinten táppénzt és kártérítéseket eredményezhet.

A fő követendő irányvonal, a széleskörű és hatékony surveillance, a fertőtlenítés és a belső levegő minőségének folyamatos szabályozása (IAQ), különös tekintettel a zárt, légkondícionált területekre, kiemelten veszélyesnek minősülő területeken, mint például műtők, intenzívosztályok, SBO, égési osztályok, fertőző osztály, patológia, onkológia, stb.

Mikrobiológiai analízis

Az 1.ábrán látható grafikonon megjelenő adatok összehasonlítják a külső levegő és egy szeméttároló levegő szennyezettségét. Ez utóbbi kiválóan alkalmas a különösen szennyezett levegő reprezentálására. A kültéri levegő szennyezettség mértéke azért fontos, hogy követhető legyen annak beltéri levegőre gyakorolt befolyásoló hatása.

Az értékeket rögzítették délelőtt 9.30-kor, majd az első mintákat 11.45-kor a lámpa üzembe helyezése után vették. Figyelemre méltó módon csökkent a levegőben terjedő mikroorganizmusok száma. A kültér levegőjében megtalálható mikroorganizmusok száma alapján végzett számítások a mikrobák 50%-os csökkenését prognosztizálták. A végső eredmények az eredetiekkel összehasonlítva radikális csökkenést mutattak. A SPECTRAL UV lámpa használata előtt a helységben a mikrobák száma magasabb volt a környezetéhez képest, azonban a lámpa használatával a szennyezettség mértéke elhanyagolhatóvá vált.

Ezzel egy időben egy másik fontos vizsgálatot is folytattak, a levegő beszívó egység és a levegő fúvókák közvetlen közeléből vettek mintákat. Ahogy a 2.ábrán is tisztán látható, a beszívott kezeletlen levegő jóval magasabb arányban tartalmaz mikrobákat, mint a fúvókákból kijövő. Látható tehát, hogy a SPECTRAL UV fertőtlenítő lámpa kiválóan alkalmas a levegőben lévő mikroorganizmusok elpusztítására.

A lámpa hatásosságának bizonyítására egy 70m3 –es helységet Bacillus Subtilis baktériummal árasztottak el. Ezt követően rendszeres időközönként mintát vettek annak levegőjéből, a mikrobaszint ellenőrzéséhez. A fertőtlenítő bekapcsolása előtti, valamint a szerkezet működése közbeni mintavételezést egy S.A.S rendszer végezte. A 3. ábrán látható eredmény magáért beszél; rövid idő alatt drasztikusan csökkent a levegőben előforduló mikrobák száma, ezzel igazolva a fertőtlenítő lámpa hatékonyságát, hatásosságát.

Mikrobiológiai vizsgálat

Ezen analízis célja, az UV STERIL AIR SYSTEM GENIUS 485 CTI levegő fertőtlenítő hatékonyságának és tartósságának vizsgálata volt. A kísérletek egy hermetikusan zárt helységben zajlottak, amelynek mérete körülbelül 38m3 (5x3x2.5m). A keresztszennyeződés elkerülése érdekében a helység minden vizsgálat megkezdése előtt sterilizálva lett. A kísérletek során a legellenállóbb gomba fajták lettek felhasználva. A helység beszennyezéséhez az ULTRALITE nevű szóró egységet alkalmazták, amely 20 - 80 um átmérőjű részecskéket porlasztott szét, a helység közepén, megközelítőleg 2.5 méter távolságban az UV STERIL AIR SYSTEM - GENIUS 485J CTI készülékétől. A vizsgálatokat az S.A.S. Super 90 (International PBI, Milano) észülékkel végezték, amely jól meghatározott térfogat vizsgálatára alkalmas. Minden kísérlet két mintavételből állt a helység különböző pontjairól. Az egyik megközelítőleg a helység közepéről, míg a másik a készülékkel átellenes oldalról. Az eredmények U.F.T./m3-ben vannak feltüntetve. Az UV lámpák hatékonyságát úgy kapjuk meg, ha az elpusztított spórák számát elosztjuk a kiindulási spóra számmal a következők szerint:

e% = ( elpusztított spórák/kezdeti spóra szám ) * 100

e% = [(t1-tn)/tn] * 100

tn = t2, t3, t4, t5, t6.

A grafikon adatai egy ellenálló spóra fajjal (Aspergillus niger e Rhizopus nigricans) szembeni mikrobiológiai fertőtlenítő hatás hatékonyságát mutatják. Röviden tehát, a kapott eredmények alapján kijelenthetjük, hogy az UV STERIL AIR SYSTEM - GENIUS 485J CTI készüléke igen hatékonyan képes elpusztítani a levegő mikrobiológiai szennyeződéseit, a lehető legrövidebb idő alatt. Ezáltal használható minden olyan környezetben, ahol szükséges a védelem és a higiénia fenntartása.

grafikonok-kicsi jo

Bemutató videó

video

 

kosár

A kosár üres